Een goed gevulde dansvloer tijdens een van de eerdere edities van Music & Memories.
Een goed gevulde dansvloer tijdens een van de eerdere edities van Music & Memories.

Uithuizer dansfeest Music & Memories bestaat twintig jaar

Algemeen

UITHUIZEN – ‘Wij zorgen voor de muziek, de bezoekers voor de herinneringen’. Dat is de essentie van Music & Memories. Het dansfeest wordt zaterdag 1 oktober gehouden in Hotel Het Gemeentehuis in Uithuizen. Het is de eerste editie sinds de coronapandemie en meteen is er sprake van een jubileum: de organisatie van Music & Memories bestaat dan twintig jaar.

Dat dan ook niet automatisch sprake is van de twintigste Music & Memories heeft alles te maken met de genoemde pandemie. Door het dansfeest ging zowel in 2020 als 2021 een streep. ,,En eind vorig jaar ging op het allerlaatste moment onze pubquiz niet door. Op een vrijdag werden nieuwe maatregelen afgekondigd en op zaterdag zou de quiz plaatsvinden”, vertelt Nelleke Tjoelker, een van de bestuursleden van Music & Memories. De anderen zijn Govert Tromp, Kirsten Beukema, Sander Hoogstra, Jan Lietmeijer en Dick Stoppels. Gerard van Alteren fungeert als aanjager. 

Van voorjaar naar najaar 

Het niet doorgaan van de quiz heeft er indirect voor gezorgd dat er over anderhalve week een dansfeest wordt gehouden. ,,Want toen er begin dit jaar versoepelingen van de coronamaatregelen werden afgekondigd, was er te weinig tijd om een dansfeest te organiseren. Maar voor de een paar maanden eerder afgeblazen pubquiz was het draaiboek wel al rond. Dus hebben we besloten dit jaar in het voorjaar een pubquiz te organiseren en in het najaar dus een dansfeest”, vertelt Tromp. ,,Dat is nu het stramien waarin we verder gaan”, vult Stoppels aan. 

Hotel Het Gemeentehuis

De derde Music & Memories Hogelandster Pubquiz werd in maart gehouden in Hotel Het Gemeentehuis. Dat was even wennen, aangezien de activiteiten van M&M twintig jaar lang hebben plaatsgevonden in De Butler. Door de verkoop van deze horecazaak moest uitgeweken worden naar een andere locatie. ,,Die hebben we gevonden in Hotel Het Gemeentehuis. We zijn Lei Chen ontzettend dankbaar voor de gastvrijheid”, zegt Tromp. Chen zelf merkt dat het Uithuizer verenigingsleven Het Gemeentehuis steeds beter weet te vinden, zoals dat vroeger ook altijd al het geval was. 

Spirit en 5-3-8

Ook het dansfeest van Music & Memories heeft, hoewel daar dus nooit zelf gehouden, wel een band met het historische pand. ,,In de jaren zeventig vonden daar disco-avonden plaats van discotheek Spirit”, vertelt Jan Lietmeijer. De eerste bezoekers aan Music & Memories hadden goede herinneringen aan de Spirit-tijd. Maar die doelgroep is ouder geworden. ,,Inmiddels is tijdens Music & Memories dan ook muziek van de jaren zestig tot de zero’s te horen. Zo wordt een nieuwe doelgroep aangeboord en blijft het feest ook richting de toekomst bestaansrecht houden. Daarnaast we hebben natuurlijk bezoekers die goede herinneringen hebben aan discotheek 5-3-8 in Uithuizen”, vertelt Stoppels. ,,Zo is Music & Memories eigenlijk ook een grote reünie voor inwoners van Uithuizen en omgeving”, vult Tjoelker aan. 

Man van het eerste uur

Jan Lietmeijer is de man van het eerste uur. Hij was twintig jaar geleden betrokken bij de oprichting van Music & Memories en zal zaterdag 1 oktober opnieuw als dj fungeren. Hij draait, samen met Gerard van Alteren, muziek van de jaren zestig tot halverwege de jaren tachtig. ,,Een vaste playlist heb ik niet. Ik doe het allemaal uit mijn hoofd”, zegt de zeer ervaren dj. ,,En natuurlijk is er ruimte voor verzoeknummers. Graag zelfs. En dat gebeurt ook altijd hoor, Dan komen ze weer een briefje inleveren met een nummer er op: mooi!” ,,En als dat nummer dan gedraaid wordt, zie je op de dansvloer meteen een vinger de lucht in gaan”, lacht Stoppels. ,,Zo ging dat immers ook altijd in de discotheek.” 

Dansvloer vol

De twee ‘oude rotten’, Lietmeijer en Van Alteren, draaien in de kroeg. ,,Ik heb maar een klein hoekje nodig”, lacht Lietmeijer. In de grote zaal klinkt muziek van de jaren tachtig tot de zero’s. Daar draaien de van 5-3-8 bekende dj’s Sander Hoogstra en René Wassink. ,,Ze hebben eigenlijk maar één opdracht en dat is zorgen dat de dansvloer vol komt en vol blijft”, zegt Stoppels. ,,Maar dat is dit viertal wel toevertrouwd.” ,,En in de praktijk zullen de bezoekers lekker door elkaar heen lopen, zo strikt gescheiden is het niet. In de tussenliggende hal komen zitjes om te relaxen”, vertelt Tjoelker. 

Live-band

Omdat Music & Memories twintig jaar geleden is begonnen, is er sprake van een jubileum. ,,Het is dan wel niet de twintigste editie, maar we zien het inderdaad wel een beetje als een jubileumeditie”, vertelt Tromp. ,,Daarom hebben we ook wat extra’s gedaan in de vorm van live-muziek. Dat betekent dat er naast de dj’s ook wordt opgetreden door The Black Ravens.” ,,Dat is een uit Uithuizen afkomstige rockabilly-band. Ze passen perfect op Music & Memories”, meent Stoppels. De organisatoren benadrukken tot slot hoe blij ze zijn met de steun van de sponsors. ,,Vele ondernemers dragen het evenement een warm hart toe”, aldus Tromp. 

Music & Memories begint zaterdag 1 oktober om 20.00 uur. Informatie over de kaartverkoop is te vinden op de website musicandmemories.nl..