Afbeelding

Laadpalen buiten stad Groningen vaak ver weg

Algemeen

GRONINGEN - Wie elektrisch rijdt en voor het laden aangewezen is op een publieke laadpaal, moet in de provincie Groningen vaak ver rijden. Alleen in de stad Groningen is zo’n laadpaal gemiddeld binnen een kilometer te vinden.

Zonneplan heeft hier onderzoek naar gedaan. De leverancier van zonnetechniek deelde het aantal publieke laadpunten per gemeente door de lengte van het wegennet in diezelfde gemeente. Daaruit blijkt dat Groningen een van de provincies is waar men het verst moet rijden om een publiek laadpunt tegen te komen. De gemiddelde afstand bedraagt 3,7 kilometer. Ter vergelijking: in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht gaat het om minder dan 650 meter.

Binnen de provincie zijn er grote regionale verschillen. De gemeente Pekela spant de kroon met een afstand van gemiddeld ruim twintig kilometer. Inwoners van Eemsdelta moeten gemiddeld 8,9 kilometer rijden naar een publieke laadpaal en burgers van Het Hogeland 8,4 kilometer. In Oldambt is de publieke laadpaal gemiddeld 7,8 kilometer ver. Gemeenten waar de afstand boven de 10 kilometer ligt, zijn Midden-Groningen (11,6), Stadskanaal (15,0) en Westerwolde (17,8).

De beperkte beschikbaarheid van publieke laadpunten maakt een eigen laadpaal aan huis interessanter. Temeer omdat Nederlanders buiten de Randstad vaker een eigen oprit hebben, wat een vereiste is voor een laadpunt aan de muur.