Jan van Hoek heeft Long COVID en doet mee aan het onderzoek naar arbeidsbeperkingen (foto UMCG).
Jan van Hoek heeft Long COVID en doet mee aan het onderzoek naar arbeidsbeperkingen (foto UMCG).

1 op de 8 Nederlanders houdt langdurig klachten na corona

Algemeen

GRONINGEN - 1 op de 8 Nederlanders houdt langdurig klachten na corona. Dit zijn de zogenaamde Long COVID-patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG in Groningen.

Een team onder leiding van prof. dr. Judith Rosmalen heeft de gezondheidsdata van bijna 13.000 Nederlanders geanalyseerd. Daarbij bleek dat bij veel coronapatiënten de klachten aanhouden. Het gaat om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn.

De onderzoekers willen nu bekijken in welke mate mensen met Long COVID nog kunnen functioneren, in het bijzonder in hun werk. Judith Rosmalen: ,,We vragen ook welke zorg mensen hebben ontvangen en hoe zij deze ervaren. Met alle data worden zorgpaden ontwikkeld om patiënten de juiste zorg te bieden en de maatschappelijke kosten te berekenen, zowel door de medische kosten als door productiviteitsverlies.’’

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de gegevens van Lifelines. Via dit programma wordt al 15 jaar van een grote groep Nederlanders een breed scala aan gezondheidsdata verzameld. Sinds eind maart 2020 worden ook data over corona verzameld.

!