Het voormalige kloosterterrein van de Johannieters in Oosterwijtwerd.
Het voormalige kloosterterrein van de Johannieters in Oosterwijtwerd.

Tentoonstelling over Johannieters in Oosterwijtwerd

Algemeen

OOSTERWIJTWERD - In de Mariakerk in Oosterwijtwerd is van 4 september tot en met 2 oktober de reizende tentoonstelling ‘Johannieters aan de Noordzeekust’ te zien. 

Op initiatief van Klosterverein Ihlow in Oost-Friesland doen veertien voormalige Johannieterkloosters aan beide zijden van de grens mee met deze reizende tentoonstelling. Ook in Oosterwijtwerd stond een klooster van de Johannieters. Zij deden aan landbouw, waren verantwoordelijk voor de kerk en beheerden het pelgrimshuis. 

De tentoonstelling verschaft de bezoekers boeiende informatie over een bijna vergeten verleden. Belangstellenden zijn welkom tussen 9.00 en 18.00 uur. De toegang is gratis.

Behalve in Oosterwijtwerd waren er in Groningen Johannieterkloosters in Warffum, Usquert en Finsterwolde. De reizende tentoonstelling heeft deze plaatsen al aangedaan. Oosterwijtwerd is de laatste in de rij. Ook in Heveskes stond een klooster van de orde, maar daar is geen plaats om iets tentoon te stellen. De kloosters werden weggevaagd in de 16e eeuw tijdens de Reformatie.

Het Johannieterklooster van Oosterwijtwerd stond tegenover de Mariakerk. Op deze plaats heeft nog lange tijd een grote boerderij gestaan. Er stond ook een pelgrimshuis ten noorden van de kerk, waar nu de grote voormalige pastorie staat. Het pelgrimshuis was nodig als onderkomen voor de mensen die van ver naar Oosterwijtwerd kwamen, omdat het een Mariabedevaartplaats was. Over de geschiedenis van de Johannieters in Oosterwijtwerd is een boekje samengesteld dat in de kerk te koop is. 

Na afloop van de reizende tentoonstelling willen de initiatiefnemers informatieborden plaatsen op alle kloosterlocaties. Daarop komt ook een QR code te staan, die verwijst naar een website met extra informatie. Het is de bedoeling om uitleg te geven over het hele Johannieternetwerk aan de Noordzeekust. Dit komt neer op uitbreiding met een klooster in Sneek en nog eens tien in Noord-Duitsland.

!