Bezoekers kijken in De Huiskamer geboeid naar de BBC-documentaire over Paaseiland.
Bezoekers kijken in De Huiskamer geboeid naar de BBC-documentaire over Paaseiland.

Warffum loopt warm voor Op Roakeldais met Wereld Cinema Festival

Algemeen

WARFFUM - In De Huiskamer in Warffum is vrijdag het Wereld Cinema Festival van start gegaan. De belangstelling was met zo’n dertig mensen prima. Op het festival worden films vertoond uit de landen waar de dansgroepen van Op Roakeldais vandaan komen. 

Er werd afgetrapt met een BBC-documentairefilm over het mysterie van Paaseiland in de Grote Oceaan, officieel en provincie van Chili. De vertoning werd voorafgegaan door een Paaseiland-quiz volgens het systeem van petje-op-petje-af. 

,,Dit is een try-out’’, aldus Menno Kloosterhuis, een van de organisatoren van het filmfestival. ,,We willen proberen om de cultuur van de Op-Roakeldaisdansgroepen via film en documentaire te tonen aan een breed publiek. Met die ervaring willen we volgend jaar graag verder.’’

Zaterdagavond werd vervolgd met de vertoning van de Ecuadoriaanse road movie ‘Qué tan legos’ (‘Hoe ver nog?’) en op zondagmiddag met de jeugdfilm ‘Belle et Sebastien’. Dit werd omlijst met regionale drankjes als Chicha de piñas, vin de savoie en hapjes als tonijn empanada en reblochon chaussons. Verder waren er toepasselijke muziek- en dansfragmenten, landkaarten en landschapsfoto’s.

Wonderlijk genoeg vielen de gebeurtenissen in de Ecuadoriaanse film samen met de werkelijkheid. In de film waren de wegen geblokkeerd door een staking, waardoor de twee hoofdrolspelers moesten liften. Festivaldirecteur David Kloosterhuis: ,,In werkelijkheid kon de dansgroep ‘Fundacíon cultural Ñukanchik’ ternauwernood het vliegveld in Quito halen... De wegen waren geblokkeerd door een staking. Je verzint het niet.’’

Maandagavond is het filmfestival vervolgd met de speelfilm ‘The Last Call’ uit Kenia (en Keniaans bier), dinsdag was Hongarije aan de beurt met de klassieker ‘Mephisto’. Zaterdagmiddag staan vanaf 12.00 uur in De Huiskamer Roemeense animatiefilms op het programma en op zondagmiddag draait er in de Op Roakeldaishal een heuse Bollywoodfilm om de dansgroep uit India in te leiden. Ook dit begint om 12.00 uur.

Cursus jouw onderneming online