Munster vanuit de lucht gezien, voordat de bouw van start ging. Foto: Gemeente Het Hogeland.
Munster vanuit de lucht gezien, voordat de bouw van start ging. Foto: Gemeente Het Hogeland.

Eltjo Dijkhuis blij met groen licht voor Munster: ‘Voorziet in behoefte’

Algemeen

WINSUM - De bouw van woningen in het Winsumer nieuwbouwplan Munster 2 en 3 is een stuk dichterbij gekomen, nu de gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan. Wethouder Eltjo Dijkhuis is er blij mee.


,,Er is, ook in Het Hogeland, een grote vraag naar woningen”, signaleert Dijkhuis. ,,Munster fase 2 en 3 voorzien in deze behoefte en bedienen een brede doelgroep. Er komen sociale huurwoningen én koopwoningen. Daarnaast wordt de wijk ontwikkeld op basis van de oude structuur van het landschap. Oud en nieuw verenigen zich met het accent op wonen aan het water. Al met al een uitstekende ontwikkeling.”

Verkavelingsplan 

De gemeenteraad stelde deze week het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan voor Munster fase 2 en 3 definitief vast. Hiermee zijn het basisontwerp van de openbare ruimte en het verkavelingsplan duidelijk. In het plan is de verkavelingsstructuur van het oude landschap terug te zien. Naar verwachting start de kaveluitgifte voor de tweede fase voor de zomervakantie. Dit najaar hoopt de gemeente vervolgens met een projectontwikkelaar een overeenkomst te sluiten voor het realiseren van projectmatige woningbouw. Het bouwrijp maken van fase 2 en 3 start eind dit jaar.

Eilanden

Munster fase 2 bestaat uit drie eilanden, omsloten door brede watergangen. Het is groen, waterrijk en heeft een dorps karakter. In fase 2 is ruimte voor vijf sociale huurwoningen, 12 vrije kavels en 26 woningen die projectmatig gebouwd worden. Bij de vrije kavels gaan kopers zelf aan de slag om samen met een aannemer hun vrijstaande woning te realiseren. Hiervoor gelden randvoorwaarden. Deze zijn per kavel weergegeven op de website van de gemeente Het Hogeland.

Kavelverkoop 

De kavelverkoop van fase 2 begint naar verwachting eind juni. In deze periode kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een optie op een bouwkavel. Dit kan via het digitale inschrijfformulier op hethogeland.nl/munster. De verkoop van fase 3 start naar verwachting begin 2023. Het laatste nieuws over de inschrijving is te vinden op hethogeland.nl/munster, op de sociale media-kanalen van de gemeente en in het gemeentenieuws in de Ommelander Courant.

In Munster fase 1, 2 en 3 komen in totaal ongeveer 150 woningen. Er is ruimte voor sociale huurwoningen, vrije kavels en koopwoningen in lagere en hogere prijsklassen. De bouw is opgedeeld in drie fasen, waarvan fase 1 inmiddels is gerealiseerd.