De nieuwe reeks Veur Aaltied-voorstellingen trapt af in de Hippolytuskerk in Middelstum.
De nieuwe reeks Veur Aaltied-voorstellingen trapt af in de Hippolytuskerk in Middelstum.

Voorstellingen Veur Aaltied in Middelstum, Westeremden en Spijk

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Er gaat volgende maand een nieuwe reeks Veur Aaltied-voorstellingen van start. Er wordt gespeeld in tien oude Groninger en Friese kerken, onder andere in Middelstum, Westeremden en Spijk.

De voorstellingen zijn gebaseerd op de levensverhalen van in of bij de kerk begraven mensen en worden gemaakt door en met inwoners van het dorp. De speelperiode van Veur Aaltied is van juni tot en met oktober. De eerste voorstellingen zijn in Middelstum (4 juni), Spijk (17 en 18 juni) en Wanswerd (24 tot en met 26 juni). Na de zomer volgen Beerta, Grijpskerk, Westeremden, Ter Apel, Garmerwolde, Oude Pekela en Peins.

Unieke theaterstukken 

De verhalen in de voorstellingen worden verbeeld door lokale spelers, musici en amateurkunstenaars. In het hele traject speelt de samenwerking van amateurs en professionals een belangrijke rol. Elk dorp krijgt een scriptschrijver en regisseur toegewezen, die samen met het dorp werken aan het verhaal en de vorm van de voorstelling. Dit leidt tot unieke en op maat gemaakte theaterstukken.

Grote rol voor kerkorgel

In 2019 vond er ook al een reeks Veur Aaltied-voorstellingen plaats. Dat was een groot succes en daarom start binnenkort het tweede seizoen op tien nieuwe locaties. Daarbij speelt ook het kerkorgel een grote rol. Het instrument zet de sfeer en toon van de voorstelling, net zoals het dat al eeuwenlang doet bij diensten en bij rouw en trouw. Orgeldeskundige Eeuwe Zijlstra adviseert daar waar nodig bij de keuze voor passende orgelmuziek.

Start in Middelstum 

De nieuwe reeks start op 4 juni in Middelstum. De voorstelling Wederom speelt in de Hippolytuskerk en gaat over de geschiedenis en toekomst van het dorp. Over mannen en vrouwen die ‘bewaard zijn gebleven’ en over de geschiedenis die zich herhaalt, maar ook elke dag opnieuw wordt aangevuld. Twee weken later verhuist Veur Aaltied naar de Andreaskerk in Spijk. Daar gaat de voorstelling Het Kistje van Spyck over het kistje dat schoolkinderen tijdens de recentelijke restauratie bovenin de toren hebben gemetseld, bij wijze van tijdscapsule. Nu is het de beurt aan de volwassenen om ook zo'n kistje te maken. Vraag is natuurlijk wie of wat daar in moet.

Veur Aaltied is een productie van Stichting Pandeon in samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Âlde Fryske Tsjerken. Meer informatie is te vinden op www.veuraaltied.nl.