Fleur Gräper-van Koolwijk onthult het energielabel samen met John Ottens, directeur van BAM Bouw en Techniek.
Fleur Gräper-van Koolwijk onthult het energielabel samen met John Ottens, directeur van BAM Bouw en Techniek.

Provincie zet flinke duurzame stap met renovatie provinciehuis

Algemeen

GRONINGEN - Het provinciehuis in Groningen is verder verduurzaamd. Het heeft er toe geleid dat het gebouw van energielabel C naar energielabel A++ is gegaan.

Het noodzakelijke technische onderhoud aan de buitenzijde was voor de provincie een uitstekende gelegenheid om het gebouw verder te verduurzamen en het binnenklimaat te verbeteren, dit nadat een jaar eerder al afscheid was genomen van het gas. Zo is onder andere ruim 5.000 vierkante meter dak voorzien van nieuwe isolatie en dakbedekking, zijn er ruim 650 nieuwe zonnepanelen gelegd, 366 kozijnenpartijen vervangen en is meer dan tien kilometer aan kierdichting toegepast.

Belangrijke thema’s

Voor de provincie zijn duurzaamheid, innovatie en het verminderen van energiegebruik belangrijke thema’s. Daarom is besloten om tijdens de geplande renovatie vooral ook maatregelen te nemen om het energieverbruik drastisch te verminderen, het gebouw veel beter te isoleren en tocht te voorkomen.

Bijzonder

Met de afronding van de renovatie heeft de provincie een flinke duurzame stap vooruit gezet. Energielabel A++ voor een gebouw uit de jaren negentig en deels zelfs uit de jaren zestig is best bijzonder. De nieuwe zonnepanelen op het dak wekken op jaarbasis meer stroom op dan het gemiddelde verbruik van 80 huishoudens. En doordat het gasverbruik tot nul is teruggebracht, wordt gemiddeld 250.000 kuub gas per jaar bespaard.

Cursus jouw onderneming online

Trots

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: ,,De provincie heeft de verantwoordelijkheid om voorop te lopen in de energietransitie. Doordat we eerder keuzes in de juiste richting hebben gemaakt, kunnen we daar nu de resultaten van tonen. En juist in de huidige energiecrisis geven we het goede voorbeeld en leveren een significante bijdrage. Daar zijn we best trots op.”