De Centrumkerk in Winsum.
De Centrumkerk in Winsum.

Centrumkerk Winsum beschikbaar voor opvang Oekraïners

Algemeen

WINSUM - De Centrumkerk in Winsum is beschikbaar voor noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat hebben de kerkenraden van de gereformeerde kerk vrijgemaakt en de protestantse gemeente Winsum Halfambt bekend gemaakt.


Het zal gaan om urgente, kortdurende opvang van maximaal twee maanden. De coördinatie van deze opvang vindt plaats vanuit gemeente Het Hogeland. Of de Centrumkerk daadwerkelijk ingezet zal worden, is in dit stadium onduidelijk. Dit hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne, het aantal vluchtelingen en mogelijk andere opvanglocaties. ,,Hierover vindt uitvoerig overleg plaats tussen de kerkelijke gemeentes en de gemeente Het Hogeland”, laat Projectteam Ukraine in Winsum weten.

Vrijwilligers

De opvang en zorg voor de vluchtelingen in de Centrumkerk wordt aangestuurd door een projectteam met afgevaardigden van de gereformeerde kerk vrijgemaakt, de protestantse gemeente Winsum Halfambt en inwoners van Winsum. Als de gemeente Het Hogeland ingaat op het aanbod uit Winsum, zal de Centrumkerk ingericht worden als opvanglocatie.,,Naast allerlei organisatorische en facilitaire zaken hebben we veel vrijwilligers nodig, want we zullen 24 uur per dag bemensing nodig hebben”, laat het projectteam weten. Vrijwilligers kunnen zich melden via Ukraine.in.winsum@outlook.com. Vrijwilligers fungeren als aanspreekpunt, bieden een luisterend oor en helpen onder andere bij de verzorging van maaltijden, het schenken van koffie en thee en verrichten schoonmaakwerkzaamheden. 

Dorcas en Speelgoedbank

Om de vluchtelingen te voorzien van onder andere kleding en speelgoed, zal het team gebruik maken van  algemene voorzieningen zoals de Speelgoedbank en Dorcas Winsum. Mensen die spullen willen doneren, kunnen dat dus bij deze organisaties doen. Omdat het nog niet duidelijk is dat de Centrumkerk daadwerkelijk wordt ingezet, is besloten om nog niet over te gaan tot het werven van giften. ,,Zodra wij meer duidelijkheid hebben of we daadwerkelijk van start mogen gaan, zullen we een rekeningnummer ter beschikking stellen voor giften ten behoeve van dit project”, laat het projectteam weten.