Afbeelding

Waddenzee dreigt Werelderfgoedstatus kwijt te raken

Algemeen

LAUWERSOOG - UNESCO maakt zich grote zorgen over nieuwe gaswinningsplannen in de Waddenzee. Het Nederlandse zee van de Waddenzee dreigt daardoor zelfs de Werelderfgoedstatus kwijt te raken.


Vanwege zijn wereldwijd unieke geologische en ecologische waarden staat de Waddenzee sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nederland heeft samen met Duitsland en Denemarken de plicht om het werelderfgoed te beschermen, behouden en aan toekomstige generaties over te dragen door alles te doen wat binnen haar macht ligt.

‘Onverenigbaar’

Desondanks liggen er nu plannen voor nieuwe gaswinning voor de kust van Ternaard. Het UNESCO Werelderfgoed Centrum heeft eind november het kabinet duidelijk laten weten dat mijnbouw, oliewinning en gaswinning beschouwd worden als ‘onverenigbaar’ met de status van UNESCO Werelderfgoed. Daarnaast wil UNESCO ook meer weten over de werkzaamheden die nodig zijn om een windpark aan te leggen in het noordelijke deel van de zee.

Uitleg voor 15 januari

UNESCO geeft in de brief de Nederlandse regering de opdracht om voor 15 januari uit te leggen hoe het kan dat iets dat onverenigbaar is op grond van internationale verplichtingen toch met instemming van het Kabinet gebeurt in Werelderfgoed Waddenzee. Mocht die uitleg niet overtuigend genoeg zijn, zal bescherming van Werelderfgoed Waddenzee op de agenda staan bij de eerstvolgende internationale bijeenkomst van UNESCO. Dat is in juni.