Het haventje van Noordpolderzijl is een van de toeristische trekpleisters van Noord-Groningen.
Het haventje van Noordpolderzijl is een van de toeristische trekpleisters van Noord-Groningen.

Groningen wint toeristisch aan populariteit

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Steeds meer mensen beschouwen de provincie Groningen als interessante bestemming. Het toeristisch aanbod in Stad en Ommeland krijgt de hoogste waardering sinds de eerste meting in 2004. 

Dat blijkt uit onderzoek naar het toeristisch-recreatieve imago van provincie Groningen door ingenieursadviesbureau Sweco. De provincie laat sinds 2004 onderzoek uitvoeren naar het toeristisch imago. Voor dit onderzoek worden twee groepen bevraagd: Nederlanders die de afgelopen drie jaar in de provincie Groningen zijn geweest voor vakantie of een weekendje weg en Nederlanders die Groningen de voorbije drie jaar niet bezochten. Het laatste onderzoek is uitgevoerd in september. Er deden iets meer dan duizend mensen mee.

Het toeristisch aanbod wordt hoger gewaardeerd dan in de voorgaande jaren. Zowel onder bezoekers als niet-bezoekers. Vooral ons aanbod van cultuur, dorpen, natuur en landschap worden veel hoger gewaardeerd. Ook onze fiets- en wandelroutes zijn nog meer in trek. Daarnaast noemt bijna driekwart van de bezoekers de provincie als interessante vakantiebestemming, tegenover 64 procent in 2019 en 59 procent in 2016. Van de ondervraagden die Groningen de voorbije drie jaar niet bezochten vindt 35 procent Groningen een interessante optie, tegenover 24 procent in 2019 en 22 procent in 2016.

De provincie ziet kansen voor de Groningse vrijetijdseconomie. Met name als belangrijke toeristische bestemming voor bezoekers met bovengemiddelde interesse voor de combinatie van cultuur, erfgoed en bijzondere landschappen. Gedeputeerde Mirjam Wulfse: ,,De resultaten van dit onderzoek maken duidelijk dat ons toeristisch aanbod momenteel beter aansluit bij de wensen en behoeften dan in de voorgaande jaren. En dat Groningen steeds meer wordt gezien als een aantrekkelijke bestemming. Deze onderzoeksresultaten zijn een mooie opsteker en aanmoediging voor onze vrijetijdseconomie. Het is tijd om de toeristische potentie van onze prachtige provincie te gaan verzilveren.”