De topmannen Jos Jenissen en Martijn van Iersel zijn trots op het mouterijplan. Foto: Holland Malt.
De topmannen Jos Jenissen en Martijn van Iersel zijn trots op het mouterijplan. Foto: Holland Malt.

Eerste emissievrije mouterij komt in de Eemshaven

Algemeen

EEMSHAVEN - Holland Malt is in de Eemshaven gestart met de realisatie van de eerste emissievrije mouterij ter wereld. Als alles volgens plan verloopt is het systeem dat voor deze transitie moet zorgen vanaf 2024 volledig operationeel.

Door een nieuw, innovatief warmtesysteem maakt men dan voor het moutproces niet langer gebruik van fossiele brandstoffen, biomassa of andere energiebronnen die voor schadelijke uitstoot zorgen. Hiermee zet de mouterij een grote stap in haar energietransitie. Met het volledig dichtdraaien van de gaskraan reduceert de mouterij haar CO2-uitstoot vergelijkbaar met de uitstoot van 14.000 huishoudens per jaar. 

De grootste innovatie in de energietransitie van de mouterij zit in het hergebruik van de eigen restwarmte en de energiebesparing die dit oplevert door inzet van warmtepompen. Het warmtesysteem moet natuurlijk wel voorzien worden van energie. De energie die men daarvoor nog nodig heeft, haalt Holland Malt volledig uit duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. 

Dit duurzaamheidsproject komt mede tot stand dankzij de samenwerking met de provincie, Groningen Seaports, RWE Technology International en de Nederlandse overheid. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol is trots op het project. ,,De industrie moet vergroenen en het initiatief van Holland Malt is daarin een belangrijke stap. Als provincie Groningen steunen we dit graag. Daarnaast is het ook een goed voorbeeld voor de rest van de wereld.’’