Afbeelding

‘Avondlockdown’ en strengere regels overdag

Algemeen

DEN HAAG - Het kabinet voert een ‘avondlockdown’ in om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Met ingang van zondag 28 november geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 5.00 uur. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen mogen tot 20.00 uur geopend zijn. 

Ook amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 5.00 uur niet meer toegestaan. Professionele sportbeoefening mag wel, echter zonder publiek. 

Overdag strengere regels

Ook overdag gaan strengere regels gelden. Zo wordt 1,5 meter afstand en een mondkapje verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Dit betreft dus de horeca en cultuursector. Volgens het kabinet wordt het beschikbare aantal plaatsen hierdoor gereduceerd tot een derde. Ook op zogenaamde doorstroomlocaties zoals beurzen worden 1,5 meter en een mondkapje verplicht. Er kunnen daardoor minder mensen worden toegelaten.

Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand’. Wie bij anderen bezoek gaat of bezoek ontvangt, wordt aangeraden een zelftest te doen.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al gelden. Naast de basisregels is dit het dringende advies om thuis niet meer dan 4 gasten per dag te ontvangen. Verder geldt nog steeds de mondkapjesplicht, mag er geen publiek bij sport, is de maximale groepsgrootte in grote zalen 1250 mensen en dient met het coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats gewerkt te worden in de horeca en de cultuursector.

Onderwijs

Het kabinet heeft besloten dat het onderwijs open blijft. Wel komen er looproutes in de scholen en zijn mondkapjes in de gang verplicht voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. Docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs dien geregeld zelftesten te doen. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een boosterprik. De GGD, het RIVM en andere partijen starten hiertoe een booster-offensief. Zo gaan Defensie (met 750 medewerkers) en studenten (van mbo tot universiteit) helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start: vanaf volgende week, in plaats van januari 2022.

NOW keert terug

Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna 2,2 miljard euro gemoeid.

De extra maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.