Heidi Renkema (links) en haar opvolgster Nicolette Bartelink. Foto: Han Santing.
Heidi Renkema (links) en haar opvolgster Nicolette Bartelink. Foto: Han Santing.

Voormalig directeur Wierdenland weg bij Scheepvaartmuseum

Algemeen

GRONINGEN - Heidi Renkema vertrekt per 1 januari als directeur/bestuurder van het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A.. Renkema was eerder directeur van Museum Wierdenland in Ezinge. 

Renkema wordt tijdelijk opgevolgd door Nicolette Bartelink. Bartelink was eerder als kwartiermaker verantwoordelijk voor het masterplan - het plan van aanpak - voor het nieuwe museum. De RvT zoekt op termijn een vaste directeur-bestuurder.

‘Dubbel gevoel’

Renkema neemt met een dubbel gevoel afscheid van het museum en de medewerkers. ,,Het was een leerzame ervaring om tien maanden mee te mogen helpen met de ontwikkeling van het nieuwe museum. Het museum wordt een laagdrempelig startpunt voor een ontdekkingstocht door de geschiedenis van Groningen en heeft daarmee een bijzondere rol in het provinciale museale veld. Ik heb de afgelopen tijd echter gemerkt dat ik mijn energie liever uit creatieve projecten haal en minder uit het zakelijke leiderschap.”

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt het Museum aan de A; een nieuw en vernieuwend museum over de rijke Groninger geschiedenis dat samen met de andere musea in provincie en Stad het verhaal van Groningen vertelt. Vanaf 2024 is het deels middeleeuws museumcomplex omgevormd tot splinternieuw museum over de rijke Groninger geschiedenis. Als ontmoetingsplek en pleisterplaats staan de deuren dan open voor bezoekers en instellingen op het gebied van de Groninger geschiedenis en identiteit.