Vrijwilligers aan het werk op de begraafplaats Hof van Obergum. Foto: Tonnis Musschenga.
Vrijwilligers aan het werk op de begraafplaats Hof van Obergum. Foto: Tonnis Musschenga. Picasa

Kronen gezet op het herstel van begraafplaats in Obergum

Algemeen

WINSUM - Het werk aan de algemene begraafplaats Obergum in Winsum heeft recent enkele mijlpalen bereikt. De betrokken vrijwilligers spreken van ‘kronen op het werk’

Sinds 2013 werkt een grote groep vrijwilligers aan het herstel en het onderhoud van de algemene begraafplaats Obergum. Deze begraafplaats is in 1858 aangelegd, maar raakte sinds 1977 gedeeltelijk en in 1995 geheel buiten gebruik. Ondertussen was de gravenadministratie erg slordig. .Zo was de plattegrond waarop staat aangegeven wie waar begraven is onvolledig. De oudste plattegrond (rond 1858) was onvindbaar. 

Monnikenwerk

Twee vrijwilligers hebben zes jaar lang gewerkt aan het maken van een nieuwe, betrouwbare plattegrond. Daarvoor was veel archiefwerk nodig. In 2019 werden in de Groninger Archieven, delen van de oudste plattegrond gevonden. September dit jaar was de plattegrond klaar en sinds oktober is die als bord op de muur van het baarhuisje voor iedereen zichtbaar. De vrijwilligers noemen dit een kroon op het ‘monnikenwerk’.

Vakwerk 

In 2018 is begonnen met het restaureren van grafmonumenten en hekken van graven. Een aantal vrijwilligers heeft met veel geduld opschriften van vrijwel onleesbare grafstenen ‘tevoorschijn getoverd’ en namen van mensen doen herleven. Veel mensen worden daar blij van en daarmee is dit een kroon op het vakwerk van de vrijwilligers.

Cholera

Op de begraafplaats Obergum zijn in juli en augustus 1866 maar liefst 53 slachtoffers van de cholera-epidemie begraven. De namen van de slachtoffers waren bekend, de plek van hun graven niet meer. Langdurig zoeken in archieven had resultaat. Dit jaar is op de ‘vindplaats’ een informatiebord geplaatst: een monumentje, na 155 jaar. Dat monument mag met recht een kroon op het speurwerk van de vrijwilligers worden genoemd.