Afbeelding

Garrelsweer opgeschrikt door stevige aardbeving

Algemeen

GARRELSWEER - De aarde onder Noord-Groningen is ondanks het terugbrengen van de gaswinning uit het Groningenveld bepaald nog niet in rust. Vannacht deed zich weer een forse aardbeving voor,  waarbij het epicentrum zich nabij Garrelsweer bevond. Met 3.2 was dit een van de zwaarste bevingen tot dusverre. Slechts vier bevingen waren zwaarder.

Opmerkelijk is dat de beving uren eerder al vooraf werd gegaan door een lichtere beving van 0.6 bij Garrelsweer. Die vond maandag om 12.41 uur plaats. De zware beving was om 00.46 uur en werd in een hele wijde omtrek gevoeld, zo blijkt uit reacties van mensen tot uit bijvoorbeeld de stad Groningen maar ook Winsum. Ook na de klap in Garrelsweer was de aarde in de omgeving nog niet tot rust gekomen want om 1.34 uur werd er bij Winneweer een beving van 0.6 geregistreerd door het KNMI. Ook daarna deden zich nog twee kleinere bevingen voor bij Garrelsweer.

Uitleg

De beving komt op een moment dat het Staatstoezicht op de Mijnen tekst en uitleg van de NAM wil hebben waarom er op dit moment zoveel bevingen in deze regio plaatsvinden. Zo waren er de afgelopen weken diverse bevingen bij Zeerijp en de beving van afgelopen nacht doet bij sommigen vermoeden dat er tegen de afspraken in toch weer meer gas wordt gewonnen dan is afgesproken. Aan die afspraken wordt toch al getornd omdat de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek enkele maanden vertraging heeft opgelopen. Met die fabriek kan buitenlands gas worden omgezet in gas van ‘Groningen-kwaliteit’, dat geschikt is voor Nederlandse huishoudens en de industrie. 

Stikstoffabriek

Aanvankelijk zou de stikstoffabriek in Zuidbroek april volgend jaar klaar zijn voor gebruik. Maar door de coronamaatregelen is de bouw vertraagd en worden materialen later geleverd. De verwachting nu is dat de fabriek eind juni 2022 wordt opgeleverd, zo heeft demissionair minister Blok per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De inwoners zijn er klaar mee en gezien de reacties van mensen die de beving hebben gevoeld, is de angst weer aardig toegeslagen. Er waren meldingen van een zware dreun, trillende ramen en deuren, krakende kozijnen, maar ook van een knal. Daarnaast vonden veel mensen lengte van de beving beangstigend.