Rini Doff met Wil (links) en Ben Scheltens op dezelfde plek als op de honderd jaar oude foto van W.F. Pastoor op de voorkant van de canon.
Rini Doff met Wil (links) en Ben Scheltens op dezelfde plek als op de honderd jaar oude foto van W.F. Pastoor op de voorkant van de canon.

Eerste exemplaar canon van het dorp Loppersum voor Rini Doff

Algemeen

LOPPERSUM - De Canon van Loppersum is vrijdag gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Rini Doff-Wiersema. Zij is naast haar organisatorisch en bestuurlijk werk al tientallen jaren de vraagbaak voor alle schrijvers van boeken over Loppersum.Vooruitlopend op de nieuwe coronamaatregelen was van een grote presentatie van het boek afgezien. De schrijvers Wil en Ben Scheltens bezorgden het eerste exemplaar van de Canon van Loppersum bij Rini Doff-Wiersema thuis op de Sjuxumerweg. Bij elk boek over Loppersum deden de schrijvers een beroep op haar, voor de namen van mensen op een foto of voor het beschikbaar stellen van materiaal. De broers vonden het leuk om Rini Doff het eerste exemplaar uit te reiken van uitgerekend het enige boekje waarbij zij haar niet geraadpleegd hadden omdat de inhoud van de canon van ver voor haar geboorte was.

Verguld 

Het oud-gemeenteraadslid, oud-bestuurster van de Historische Vereniging en bestuurster van de bijna 75-jarige Vrouwenraad ontving het eerste exemplaar uit handen van voorzitter Ben Scheltens van de uitgevende stichting. Rini Doff toonde zich verguld met het boekje en de schrijvers: ,,Wat mooi van joe baaident dat je bouken over ons dörp schrieven. En nou dizzent weer. Ik bin hier hail blied mit!

2600 jaar dorp Loppersum

In de Canon van Loppersum hebben de auteurs de belangrijkste zaken van 2600 jaar dorp Loppersum opgenomen. Onder meer de wierde Sjuxum, de borg Duursum, het leesgezelschap Loppersum, ‘t Nut, de bessenteelt, de paardenmarkt, Hollandia Trico en de aardbevingen passeren in de canon de revue. Het zijn de dingen waarmee het dorp zich onderscheidde van andere dorpen of waardoor het bekend werd.


Het boekje van veertig bladzijden is met steun van het Fonds Eemsmond uitgegeven door de Stichting Familiearchief in Loppersum. Het boekje is voor 4,95 euro te koop bij Aristo Promotions op Storksterpad 1 in Loppersum.