Afbeelding

Voedselakkoord Westerkwartier: Kenniskaravaan en traktatiebeleid

Algemeen

EZINGE - Activiteiten uit het Voedselakkoord Westerkwartier kunnen van start gaan. Het gaat om activiteiten op het gebied van voedsel, gezondheid en natuur en landschap, die door de inwoners van de gemeente zijn aangedragen.  Nog dit jaar gaat er een kenniskaravaan van start en er wordt gewerkt aan een traktatiebeleid op scholen. 


Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft inmiddels ingestemd met het Uitvoeringsplan Voedselakkoord. ,,Dit is een mooi voorbeeld van de nieuwe manier van samenwerken tussen inwoners en overheid”, aldus wethouder Elly Pastoor. ,,Voorheen zouden het voedselbeleid en het uitvoeringsplan van achter het bureau in het gemeentehuis zijn bedacht. Hier doen we dat helemaal andersom: niet wij maar de samenleving is aan zet. Met steun van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier hebben vier werkgroepen de ambities uit het Voedselakkoord omgezet in activiteiten. De gemeente heeft daarbij een faciliterende en ondersteunende rol. Deze samenwerking past bij de veranderende rol van de overheid.”

Kenniskaravaan

Het uitvoeringsplan bevat verschillende activiteiten die nog dit jaar van start gaan. Zo begint in december de Kenniskaravaan: een serie lezingen over tal van aspecten van voedsel. ,,Wil je de juiste keuzes kunnen maken, dan moet je eerst kennis hebben om die keuzes te kunnen maken”, aldus een enthousiaste Elly Pastoor.

Traktatiebeleid op scholen

,,Maar we doen meer”, gaat de wethouder verder. ,,Zo gaan we ook aan de slag met het traktatiebeleid op scholen, het stimuleren van de bijenstand en een proef om in openbaar groen fruitbomen en struiken te planten. En daar stopt het niet bij. De inwoners van het Westerkwartier zitten vol met ideeën en die gaan we de komende tijd verder uitwerken. Daarvoor trekken we ook een aanjager Voedselbeleid aan. Voedsel verdient een vaste plek in de gemeentelijke organisatie en daar beginnen we nu mee.”

Verzameling van ambities

In oktober 2020 heeft de Westerkwartierse samenleving samen met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier het Voedselakkoord Westerkwartier aangeboden aan wethouder Elly Pastoor. Het Voedselakkoord is een verzameling ambities van inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers, op het gebied van voedsel, gezonde leefomgeving, natuur en landschap en economie met voedsel als verbindend thema. Deze ambities zijn uitgewerkt in een uitvoeringsplan. De gemeente draagt bij aan de organisatie en financiering van deze activiteiten. Meer informatie is te vinden op www.voedselakkoord.nu.

!