Een impressie van het nieuwe centrum: zicht vanaf de Vrije Gang op de Vlijt en het nieuwe dorpsplein.
Een impressie van het nieuwe centrum: zicht vanaf de Vrije Gang op de Vlijt en het nieuwe dorpsplein.

Definitief ontwerp voor inrichting centrum Bedum

Algemeen

BEDUM - Voor de inrichting van het nieuwe Kerkplein, de Kleinestraat, de vijver inclusief de uitbreiding bij Bederawalda en het tussenliggend gedeelte van De Vlijt in het centrum van Bedum is een ontwerp gemaakt. Het Hogelandster college heeft er inmiddels mee ingestemd.


In het ontwerp is veel aandacht gegeven aan ‘positieve gezondheid’: er komt ruimte voor verblijven en ontmoeten. Ook wordt rekening gehouden met sociale en fysieke veiligheid en met uitgangspunten voor klimaatverandering. Op het nieuwe Kerkplein is ruimte voor parkeren en kunnen de weekmarkt en eventuele evenementen gehouden worden. Verder worden er drie faunatorens voor de natuur gebouwd. Zo’n toren biedt woonruimte aan bijvoorbeeld vleermuizen, vogels en insecten.

Werk start in 2022

Over het ontwerp heeft de gemeente in mei een digitale informatiebijeenkomst gehouden, het vaststellen van het ontwerp is de volgende stap in het proces. Het technisch ontwerp voor de openbare ruimte wordt nu verder afgerond. Daarna wordt opdracht gegeven voor het uitvoeren van de werkzaamheden in 2022.

‘Iets extra’s’

,,Ik ben blij dat de resultaten van het centrumplan door de bouw van de Vlijtborg nu, na een lange aanloop, zichtbaar worden”, zegt wethouder Kristel Rutgers. ,,Na de oplevering van de nieuwbouw kunnen de winkels verhuizen en kan het oude pand gesloopt worden. Het nieuwe gebied dat dan ontstaat voor parkeren en evenementen wordt samen met het vergroten van de vijver van Bederawalda heel bijzonder. Mede dankzij de bijdrage vanuit het Nationaal Programma Groningen kunnen we hier iets extra’s aan de plannen toevoegen en krijgt het ontmoeten en verblijven in de openbare ruimte speciale aandacht.”

Afbeelding
Afbeelding