Wethouder Kristel Rutgers: 'Alleen samen kunnen we dit'.
Wethouder Kristel Rutgers: 'Alleen samen kunnen we dit'.

Het Hogeland onderzoekt aardgasvrij verwarmen

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - De gemeente Het Hogeland doet deze maand onderzoek naar de stap naar aardgasvrij verwarmen van dorpen en wijken. 

Men wil graag van inwoners en ondernemers weten welke zorgen ze hierover hebben en wat ze belangrijk vinden bij het zetten van de stap naar aardgasvrij. Wethouder Kristel Rutgers: ,,We willen als college de stap naar aardgasvrij het liefst samen met de Hogelandsters maken. Daarom vragen we onze inwoners en ondernemers om mee te denken over hoe we dit het beste kunnen doen en aan te geven waar we op moeten letten. Want alleen samen kunnen we de weg naar aardgasvrij wonen en werken op een goede manier inslaan.” 

Eerder dit jaar hield de gemeente al interactieve bijeenkomsten over aardgasvrij wonen met lokale energiecoöperaties, dorpsverenigingen, huurdersverenigingen en woningcorporaties. Via hethogeland.nl/aardgasvrij kunnen inwoners en ondernemers de vragen beantwoorden. Dat kan tot en met 31 oktober. 

De uitkomsten van het onderzoek gebruikt de gemeente bij het opstellen van een visie waarin staat hoe dorpen en wijken het beste aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Elke gemeente moet zo’n visie maken. Na vaststelling van de visie, die gepland staat voor eind dit jaar, volgen uitvoeringsplannen per dorp en wijk. Die uitvoeringsplannen maakt de gemeente samen met de inwoners van het dorp of de wijk en met lokale verenigingen. Doel is om in 2050 alle woningen en bedrijfsgebouwen te verwarmen zonder aardgas, zoals landelijk is besloten.