Het monumentale pand in Wirdum.
Het monumentale pand in Wirdum.

Monumentaal pand Wirdum versterkt

Algemeen

WIRDUM - In Wirdum is deze week een karakteristieke woning versterkt opgeleverd. Bij dit 190 jaar oude monumentale pand waren intensieve versterkingsmaatregelen nodig om de woning aardbevingsbestendig te kunnen maken.

 Ongeveer een jaar geleden verhuisden de eigenaren naar tijdelijke huisvesting. Vervolgens werd het huis van binnen eerst helemaal gestript. Daarna kon de aannemer aan de slag met het uitvoeren van de versterkingsmaatregelen. Deze bestonden onder meer uit het plaatsen van een nieuwe schoorsteen, het vernieuwen van de dakconstructie en het dak zelf en het versterken en vernieuwen van de vloer.

Door ook zelf te investeren konden de eigenaren gebruikmaken van de koppelkansen. In de woning werd op een andere plaats een nieuwe keuken ingebouwd en in de nieuwe vloer lieten ze vloerverwarming aanleggen. De oude keuken werd een atelier waar de eigenaresse als beeldend kunstenaar aan de slag kan.

Monumentale elementen hergebruikt

Bij de uitvoering van de versterkingsmaatregelen is rekening gehouden met de monumentale status van het pand. Het is bij de operatie gelukt om de karakteristieke uitstraling van de woning te behouden. Zo is een groot deel van de 80 à 100 jaar oude dakpannen opnieuw gebruikt. De nieuwe schoorsteen heeft een authentieke ‘look’ en deurtjes van een oude bedstee werden behouden en ergens anders in het huis aan de muur bevestigd.

Bij het versterken van de dakconstructie hergebruikte de aannemer de oorspronkelijke dakgebinten en in het atelier kwamen de vloertegels uit de oude keuken weer aan de wand.

Zoals vaker gebeurt, kwamen er tijdens de werkzaamheden onvoorziene gebreken naar voren. Een aantal balken bleek bijvoorbeeld vermolmd te zijn en vervanging van deze balken was noodzakelijk. Toch is het gelukt de woning volgens planning op te leveren. Afgelopen week verhuisden de eigenaren weer naar hun eigen woning.