De haven van Lauwersoog kan met de nieuwe weg beter ontsloten worden (archieffoto).
De haven van Lauwersoog kan met de nieuwe weg beter ontsloten worden (archieffoto).

Gemeenteraad buigt zich over tweede ontsluitingsweg

Algemeen

LAUWERSOOG - De gemeenteraad van Het Hogeland buigt zich woensdagavond over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om een tweede ontsluitingsweg aan te leggen op het haventerrein in Lauwersoog.

Met de aanleg van de weg gaat een grote wens van het college in vervulling. De raad wordt gevraagd hiervoor een krediet van 957.000 euro beschikbaar te stellen. Volgens B en W is er hier sprake van een zogenaamde koppelkans. De zeedijk tussen Lauwersoog en de Westpolder wordt namelijk over een lengte van negen kilometer verhoogd en versterkt. Deze klus kan dan gecombineerd worden met de aanleg van een tweede ontsluitingsweg.

Waterstofstankstation

De weg is, volgens het gemeentebestuur, nodig vanwege de veiligheid in de haven, het toenemend toeristisch verkeer en de mogelijke komst van een waterstoftankstation op het haventerrein. Ook de NAM, dat bij de haven een gasontvangststation heeft, ziet de tweede ontsluitingsweg graag komen. Hierbij is veiligheid een argument. Daarnaast kan er met de tweede weg een betere scheiding tussen personen- en vrachtverkeer worden bewerkstelligt, stelt het dagelijks bestuur van de gemeente.

Als de raad instemt, gaat de nieuwe weg vanaf de rotonde in de N361 eerst een stuk over de huidige onderhoudsweg van waterschap Noorderzijlvest lopen om vervolgens in oostelijke richting de dijk op te gaan. Daarna buigt de weg met een haakse bocht af richting het haventerrein.