Een van de ontwerpen die op de tentoonstelling belicht worden.
Een van de ontwerpen die op de tentoonstelling belicht worden.

Rutgers opent Sponsland in Leens

Algemeen

LEENS - Wethouder Kristel Rutgers van de gemeente Het Hogeland opent maandagmiddag de tentoonstelling Sponsland in de bibliotheek in Leens.

De komende jaren wisselen perioden van droogte en hitte elkaar af met hoosbuien vanwege de klimaatverandering. Het zeewater stijgt en de bodem daalt. Klimaatverandering daagt de Nederlanders uit om op een andere manier naar de omgeving te kijken. 

Landschapsarchitecten maakten voor vier landelijke en vier stedelijke plekken in Noord-Nederland ontwerpen, waarbij ze vooruit keken naar het jaar 2121. Sponsland begint met een uitsnede van het Groninger landschap en gaat dan van Schiermonnikoog via het Hogeland naar het Reitdiep, en vervolgens via de binnenstad van Groningen naar de Hondsrug. De bureaus keken niet alleen naar hoe de mens zich kan aanpassen aan de klimaatverandering, maar ook hoe het landschap verrijkt kan worden. De tentoonstelling laat verschillende oplossingen zien die de bureaus voor de verschillende gebieden hebben bedacht. 

In Bibliotheek Leens wordt er naast de informatie over het gehele project ook informatie gegeven over de voorstellen van ontwerpbureau Flux over de waddenkust. De tentoonstelling is tot en met 8 oktober in Leens te zien.