Auteur Peter van der Schelde (rechts) overhandigt het boek De Rottum Expeditie aan bestuurssecretaris Erik de Graaf van Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat.
Auteur Peter van der Schelde (rechts) overhandigt het boek De Rottum Expeditie aan bestuurssecretaris Erik de Graaf van Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat.

Boek over Rottumeroog gepresenteerd in Warffum

Algemeen

WARFFUM - In Het Spijslokaal in Warffum is donderdag het boek De Rottum Expeditie van auteur Peter van der Schelde gepresenteerd. Erik de Graaf nam het boek namens het bestuur van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat in ontvangst.



Te midden van een tentoonstelling over Bomans en Wolkers, die vijftig jaar geleden een week op Rottumerplaat verbleven, vertelde auteur Peter van der Schelde dat het verschil tussen Rottumerplaat en Rottumeroog vaak niet bekend is. ,,De kennis van de Waddengeografie beperkt zich vaak tot TV TAS, en vervolgens weten velen wel dat er nog zoiets als de R van Rottumeroog bestaat, maar dat wordt dan direct geassocieerd met Godfried Bomans en Jan Wolkers”, aldus Van der Schelde.

Onbewoonde eilanden spreken tot de verbeelding

,,Onbewoonde eilanden spreken tot de verbeelding”, vertelde Erik de Graaf in een reactie. ,,Rottumeroog is zo’n eiland. Het is zo goed als verboden terrein. Er is jaarlijks slechts een beperkt aantal excursies mogelijk.” Tsjerk Hoekstra, schipper-ondernemer van de Willem-Jacob, reageerde hierop door aan te geven dat hij heel blij is dat de Willem-Jacob eenmaal per jaar een tocht naar Rottumeroog mag maken. ,,Vorige week ben ik op die manier nog met zes gasten op Rottum geweest”, vertelde hij.

Prominente rol

De Willem-Jacob speelt in het boek De Rottum Expeditie een prominente rol, omdat de auteur in 2019 zelf heeft deelgenomen aan zo’n expeditie. ,,Die ervaring was zo bijzonder dat ik het als kapstok kon gebruiken om de buitenstaander meer inzicht te geven in het oostelijk deel van onze Wadden en zo’n expeditie al lezend kan laten meebeleven”, aldus Peter van der Schelde. 

Jaloersmakend 

Erik de Graaf las het boek in een zucht uit. Hij raakte op twee manieren geboeid, allereerst als liefhebber van het Wad. ,,Het boek beschrijft een jaloersmakend persoonlijk verhaal van de tocht van de schrijver. Ik zou zelf ook zo mee willen op expeditie.” Ook als historicus kwam De Graaf aan zijn trekken. Van der Schelde zegt hierover: ,,In dit boek wilde ik ook de bredere historische context laten zien, door het verhaal van Menno van Zeeburg in verhaalvorm toe te voegen. Menno woonde op boerderij Zeeburg, hier vlakbij in Warffum. In 1863 ondernam hij een tocht naar Rottumeroog en schreef daar een verslag over.”

De Graaf stelt dat dit boek aansluit bij de twee pijlers van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat: De liefde voor Rottumeroog vandaag en de cultuurhistorie van het eiland. Van der Schelde toonde zijn instemming door naast het boek ook zijn aanmelding als donateur van de stichting te overhandigen.