Een van de in Onderdendam getoonde portretten in DE KERK.
Een van de in Onderdendam getoonde portretten in DE KERK.

Expositie van portretten in DE KERK Onderdendam

Algemeen

ONDERDENDAM - In DE KERK in Onderdendam is vanaf zaterdag de expositie ‘De mensen van Molenhuis’ te zien. Kunstenaar Peter Siebesma heeft 25 portretten geschilderd op basis van foto’s van Jacob Molenhuis.

Molenhuis (1894-1987) was tijdens zijn werkzame leven fietsenmaker en fotograaf in Kruisweg (bij Kloosterburen). Hij reisde op de fiets en de motor, met camera en statief achterop, door de regio om huwelijken, jubilea en toneeluitvoeringen vast te leggen. Daarnaast portretteerde hij duizenden mensen bij hen thuis, op locatie en in zijn fotostudio boven de fietsenwerkplaats. Door de vele foto’s en de uitstekend kwaliteit ervan, geeft Molenhuis een uniek beeld van de dorpsbewoners en het dorpsleven in de Marne begin vorige eeuw. Er zijn circa 6500 glasnegatieven bewaard gebleven en Jacob Molenhuis kreeg na zijn dood internationale bekendheid doordat twee van zijn portretfoto’s werden opgenomen in het Photography-book of Phaidon.

Peter Siebesma (1948), in het verleden werkzaam als klinisch ontwikkelingspsycholoog en later als directeur-bestuurder in de gezondheidszorg, studeerde in 2010 af aan de Klassieke Academie voor de Schilderkunst in Groningen. Siebesma schildert realistische portretten en raakte geïntrigeerd door de Groninger fotograaf en fietsenmaker.

De mensen van Molenhuis is te zien tot en met 29 augustus op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur in DE KERK aan de Bedumerweg 34. Naast de portretten is er ook een kleine collectie Amsterdamse School klokken te bewonderen. De toegang is gratis. Onderdendam is deze zomer per auto niet bereikbaar via Bedum.