Gedeputeerde Mirjam Wulfse (rechts) geeft het startschot voor de eerste tocht op de elektrische fiets
Gedeputeerde Mirjam Wulfse (rechts) geeft het startschot voor de eerste tocht op de elektrische fiets

Op de elektrische fiets in het spoor van De Ploeg

Algemeen

LEENS - Fietsen door het Groninger landschap in het spoor van kunstenaars van De Ploeg. Dat kan sinds deze week in Groningen. Er is onder andere een route uitgezet van Groningen naar Leens.


In Noord- en Oost-Groningen zijn in totaal zes lange afstandsroutes uitgezet voor fietsers. Gedeputeerde Mirjam Wulfse gaf gisteren het startschot voor de eerste tocht op de elektrische fiets, vanaf het Groninger Museum naar Leens. In het spoor van De Ploeg is een initiatief van de provincie, het Groninger Museum en Marketing Groningen.

Gratis routeapp

Deelnemers kunnen de route fietsen met een routeboekje, routekaart of met de gratis routeapp RoutAbe. Langs de route zijn borden met afbeeldingen van schilderijen te zien op de plek waar Ploegleden schilderden of hun inspiratie opdeden. In het landschap komen de fietsers meerdere Ploegmarkeringen tegen. Cultuurinstellingen en ondernemers uit de regio ontwikkelden verschillende arrangementen met het Ploeg-thema: van een creatieve workshop tot een compleet pakket met meerdere overnachtingen.

Groninger Museum is startpunt 

Door de lange afstanden zijn de routes met name geschikt voor e-bikes. De routes zijn minimaal 30 en maximaal 150 kilometer. De eerste zes e-bikeroutes, die voeren door Noord- en Oost-Groningen, zijn nu klaar. In het voorjaar van 2022 moeten de andere zes routes klaar zijn. Het Groninger Museum is het startpunt van alle routes.

150.000 euro subsidie

De provincie heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van de fietsroutes met bijna 150.000 euro subsidie vanuit de regeling Toeristische themaroutes provincie Groningen. Ook is een deel van de jaarlijkse bijdrage aan het Groninger Museum besteed aan het ontwikkelen van de routes. Meer informatie is te vinden op de website www.inhetspoorvandeploeg.nl.

De Ploeg

In 1918 richtte een aantal jonge kunstenaars Kunstkring De Ploeg op. Dat deden ze als reactie op het artistieke klimaat in Groningen. De naam De Ploeg is bedacht door Jan Altink, één van de initiatiefnemers. Het verwijst naar het omwoelen en het ontginnen van de braakliggende ‘kunstakkers’ in Groningen.