Tussen Albert Heijn en Bloom& zullen twee tijdelijke winkels komen.
Tussen Albert Heijn en Bloom& zullen twee tijdelijke winkels komen.

Versterking Lopster winkelpanden start in november

Algemeen

LOPPERSUM – In de Hogestraat in Loppersum en het gebied daar omheen staan verschillende winkelpanden waarvoor een versterkingsadvies is uitgebracht. Die adviezen worden de komende maanden uitgewerkt in een versterkingsplan en de daarbij behorende planning. De verwachting is dat in november met de versterking van het centrum kan worden begonnen.

Een groot aantal eigenaren van winkelpanden is inmiddels benaderd voor een afspraak met het ingenieursbureau over de versterking van hun pand. Op basis daarvan kan een eerste planning worden gemaakt waarin rekening wordt gehouden met de versterking die nodig is, de mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting en de samenhang met andere versterkingsprojecten in de buurt. Als alles in kaart is gebracht ,wordt de planning met bewoners en winkeliers gedeeld.

Voordat de verschillende versterkingsprojecten van start kunnen, wordt eerst de openbare ruimte geschikt gemaakt. Dat betekent dat aan de Lagestraat en de Schipsloot het riool en de weg opnieuw worden aangelegd en dat de oeverbescherming wordt vernieuwd. Deze werkzaamheden staan vanaf deze maand gepland.

Tijdelijke winkels

Het gedeelte tussen Albert Heijn en Bloom& wordt intussen gereed gemaakt voor het plaatsen van twee tijdelijke winkels. Daar wordt inmiddels druk gewerkt. Deze panden kunnen tijdelijk wisselend door ondernemers gebruikt worden, zodat hun zaak kan blijven draaien tijdens de versterking van hun eigen panden. Voor het publiek blijven ze dan goed zichtbaar en bereikbaar in het centrum.

The Read Shop is de eerste die deze maand nog haar intrek in een van de tijdelijke winkels gaat nemen. Intussen wordt er ook gesproken over herbestemming van een aantal panden in het centrum van Loppersum. Het meest concreet en actueel is de verhuizing van de Wereldwinkel Veur Elkenain naar de Oude Slagerij aan de Hogestraat. 

Het oude pand van de Wereldwinkel aan de Nieuwstraat is intussen verkocht. Het pand aan de Nieuwstraat 2 is al gesloopt en de nieuwe fundering is gelegd. Als alles volgens plan verloopt, wordt het nieuwe gebouw deze zomer opgeleverd.