Natasja Bennink woont en werkt in het voormalig gemeentehuis in Ezinge.
Natasja Bennink woont en werkt in het voormalig gemeentehuis in Ezinge.

Natasja Bennink exposeert solo in Harderwijk

Algemeen

EZINGE - Beeldhouwer Natasja Bennink uit Ezinge exposeert van 9 juni tot en met 30 augustus haar werk in het geheel vernieuwde Stadsmuseum Harderwijk.

De aanleiding voor deze solotentoonstelling is de opdracht die Bennink vorig jaar van het Stadsmuseum kreeg om twaalf bronzen beelden voor de openbare ruimte te maken. Deze beelden staan sinds kort verspreid over de historische binnenstad en blijven permanent staan.

In de tentoonstelling Natasja Bennink – Solo kan het publiek kennismaken met het autonome werk van de beeldhouwer. Te zien zijn een groot aantal indrukwekkende bronzen beelden, gemaakt in de afgelopen twintig jaar. ,,Raw and tender’’, zo beschrijft de Noord-Groningse haar sculpturen. Rauw, vanwege de techniek. Ze werkt in losse, vrije toetsen, waarbij ze vormen soms opzettelijk reduceert. Sporen van het fysieke werkproces in klei blijven zichtbaar in het uiteindelijke bronzen beeld. Het geeft haar werk een heel eigen en herkenbaar handschrift. De tederheid blijkt uit de liefdevolle aandacht die Bennink heeft voor de mens en voor de verhalen die hij of zij met zich meedraagt. Een persoonlijk verhaal vormt vaak de aanleiding om een beeld te maken dat het individuele overstijgt en een universele betekenis krijgt. Zwangerschap, geboorte, liefde, seksualiteit, groei en ouderdom, in haar werk komen alle facetten van het leven voorbij. Een terugkerend gegeven is de ‘female gaze’, de vrouw gezien door de ogen van een vrouw.

Bennink (1974) is opgeleid aan Academie Minerva in Groningen en de Academy of Fine Arts in Athene. Ze exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt ze als docent bij de Wackers Academie in Amsterdam.