Gerhard Alberda van Menkema & Dijksterhuis. Ed. Frankfort, 1898. Beeld: Groninger Museum
Gerhard Alberda van Menkema & Dijksterhuis. Ed. Frankfort, 1898. Beeld: Groninger Museum

Uithuizer Menkemaborg bestaat 100 jaar als museum

Algemeen

UITHUIZEN - Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de Menkemaborg in Uithuizen is geschonken aan het Groninger Museum. Dinsdag was de dag dat de schenkingsakte honderd jaar geleden werd ondertekend.



Vanwege de coronamaatregelen kon er dinsdag echter geen feestelijke bijeenkomst worden gehouden. De schenking werd gedaan door de erfgenamen van de laatste bewoner van de Menkemaborg, Jonkheer Gerhard Alberda van Menkema en Dijksterhuis. Hij overleed in 1902 en in dat jaar werd de andere borg van de familie, de borg Dijksterhuis in Pieterburen, op afbraak verkocht. De goederen van beide borgen werden geveild, met uitzondering van het staatsieledikant.

Gemeente Uithuizen

De erfgenamen, de kinderen van Alberda’s overleden zuster Anna Elisabeth Lewe van Nijenstein, wilden de Menkemaborg graag behouden. Samen met de provincie Groningen en de gemeente Uithuizen kon het Groninger Museum de schenking aanvaarden en werd de akte op 18 mei 1921 getekend. Een adviescommissie werd samengesteld en de taken werden verdeeld. De toenmalige Commissaris van de Koningin moest zorgen voor de restauratie van de gebouwen, de burgemeester van de gemeente Uithuizen voor de restauratie van de tuin en de boomsingel en de directeur van het Groninger Museum voor de inrichting en organisatie van de Menkemaborg.

Stichting opgericht

Gebouwen en tuinen werden gerestaureerd. De tuin werd, vanwege de inkomsten uit entreekaarten, al in 1924 opengesteld. De Menkemaborg ging in 1927 open voor bezoekers. In 1969 werd de Stichting Museum Menkemaborg opgericht en deze zorgt sindsdien voor de exploitatie en beheer van gebouwen, tuinen en collectie. Bijna de hele collectie is eigendom van het Groninger Museum.

Leven en wonen in de 18e eeuw

In de afgelopen honderd jaar zijn de kamers steeds vollediger ingericht. De Menkemaborg geeft, aan de hand van de volledig ingerichte kamers, de historische tuinen, grachten en singel, een indrukwekkend beeld van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18e eeuw.

Wanneer de musea weer open mogen, dan gaat de Menkemaborg ook open en is de nieuwe tentoonstelling te zien met objecten uit de Design-collectie van het Groninger Museum. De tuin is al wel open.