Afbeelding

Orgelmis Bach in Leens

Algemeen

LEENS - Op het Hinszorgel in Leens wordt zaterdag de Orgelmis van Johann Sebastian Bach gespeeld. Het concert is via een live-stream te volgen.

Het concert staat volledig in het teken van Bach: de integrale Orgelmis, die in Bachs eigen woorden ‘Dritter Theil der Clavier Übung’ heet. Deze klavieroefening verscheen in 1739 in druk. Dat overkwam niet veel Bachwerken, want zoiets was een kostbare zaak. 

Veel later werd de titel Orgelmis bedacht, waarop fiks zal moeten worden geoefend, want het is een veeleisend werk. De uitvoerend organist is Mannes Hofsink die hiermee voor het eerst in Leens een concert geeft. Hofsink, tevens beiaardier, is de opvolger van Jelte Hulzebos bij de Nieuwe Kerk in Groningen.

De Orgelmis bestaat uit bewerkingen van koralen uit de Lutherse Catechismus. Bach zelf heeft het over ‘Vorspielen’Aan het begin staat een groots preludium en dit bijzondere werk wordt besloten met een vijfstemmige driedelige fuga. Het fugathema sis bekend als de eerste regel van het koraal O God, die droeg ons voorgeslacht. 

Omdat er vanwege corona nog geen publiek bij de concerten mag worden toegelaten is het concert via een live-stream te volgen. Dat kan via de website van de Stichting Hinszorgel Leens.