Leerlingen van Het Hogeland College in Winsum aan de slag met Virtual Reality.
Leerlingen van Het Hogeland College in Winsum aan de slag met Virtual Reality.

Virtual Reality helpt leerlingen de wereld van techniek te ontdekken

Algemeen

WINSUM - Leerlingen van klas 1C van Het Hogeland College in Winsum hebben met Virtual Reality de wereld van techniek ontdekt.


Sterk Techniek Onderwijs heeft de elf Virtual Reality-modules voor leerlingen van het voortgezet onderwijs in Noord-Groningen gelanceerd. Deze eerste VR modules zijn met veel enthousiasme ontvangen. Leerlingen (en docent) van klas 1C van Het Hogeland College in Winsum hebben laten zien hoe positief zij zijn over de ontwikkelde modules over techniek in VR.

Kijkje achter de deuren 

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het ontwikkelen van VR-modules waarmee jongeren letterlijk de wereld van techniek kunnen binnenstappen. Het is een innovatief loopbaanoriëntatie-programma in VR, waarbij leerlingen de mogelijkheid krijgen om achter de deuren te kijken van een bedrijf, dat normaal gesproken vanwege veiligheidsoverwegingen gesloten blijft. 

Plaatsen van zonnepanelen 

VR biedt veel mogelijkheden om jongeren te laten zien én beleven wat er op het vlak van techniek allemaal te doen is. Om die reden heeft Sterk Techniek Onderwijs geïnvesteerd in de ontwikkeling van een breed scala aan modules. De VR-modules zijn gebouwd door VRROOM en ontwikkeld met behulp van bedrijven, docenten en leerlingen. Samen hebben zij de ‘wereld van techniek’ ontworpen en inmiddels elf modules gebouwd. Daarbij gaat het onder andere om het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een huis, de constructie van een schip lassen op een scheepswerf, het rijden op een heftruck en het verrichten van onderhoud aan een windmolen op zee.

Roadshow en film 

De komende periode wordt volop verder gewerkt aan nieuwe modules waarin techniek in de regio op een aantrekkelijke manier in beeld wordt gebracht. De initiatiefnemers roepen nog meer bedrijven op om samen te werken in dit project. Ook zal er een ‘roadshow’ worden georganiseerd waarbij alle scholen, en andere geïnteresseerde partijen, in Noord-Groningen die interesse hebben hun leerlingen een VR-ervaring kunnen bieden. Er is een film gemaakt in de VR-omgeving waarop te zien is welke modules leerlingen in deze omgeving allemaal kunnen ervaren en beleven. De film (Stream Sterk Techniekonderwijs) is te zien via Youtube.