Zicht op de Menkemaborg in Uithuizen.
Zicht op de Menkemaborg in Uithuizen.

Groninger Waddenmusea gaan samenwerken

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Zes musea langs de Groninger Waddenkust gaan samenwerken. Het gaat om Museum Wierdenland in Ezinge, Kloostermuseum Aduard, de Menkemaborg in Uithuizen, Landgoed Verhildersum in Leens, het Openluchtmuseum in Warffum en het Visserijmuseum in Zoutkamp.


Ieder museum vertelt een deel van het verhaal van het leven langs de Groninger Waddenkust door de eeuwen heen. Wie alle musea bezoekt, beleeft het verhaal van dit bijzondere gebied helemaal. Dat is de achterliggende gedachte van de samenwerking. Die samenwerking bestaat uit het op elkaar afstemmen van tentoonstellingen, het gezamenlijk oppakken van de marketing en het naar elkaar verwijzen op de zes websites van de afzonderlijke musea.

Samen presenteren

Monique Spaltman, sinds twee jaar directeur van Landgoed Verhildersum, nam het initiatief om samen te werken. ,,Marketing Groningen doet goed werk door de aandacht te vestigen op de provincie Groningen als toeristische trekpleister. Wanneer mensen hier eenmaal zijn, willen wij als musea graag dat ze ons bezoeken. Daartoe kunnen we ieder voor zich proberen de aandacht te trekken. Door ons samen te presenteren, vallen we echter veel beter op”, vertelt Spaltman. 

Rijke historie 

,,Bovendien vertellen we elk een deel van het verhaal van de enorm rijke historie van Groningen”, gaat de directeur van Verhildersum verder. ,,Museum Wierdenland toont de eerste woonvormen op de wierden en wat er bij opgravingen is gevonden. Kloostermuseum Sint Bernardushof vertelt in Aduard het verhaal van een van de grootste Cisterciënzer kloosters ooit. En de grote invloed van het klooster gedurende 400 jaar op waterstaat, bouwkunde, landbouw en handel, onderwijs en wetenschappen.” 

Kasteelleven

De Menkemaborg toont het rijke kasteelleven in de 18e eeuw met een prachtig interieur en formele tuin en Landgoed Verhildersum met zijn borg en landerijen doet dat voor de 19e eeuw, inclusief het leven van de boeren en de landarbeiders, oude ambachten en de Groninger mode en dracht. In Openluchtmuseum Het Hoogeland ervaren bezoekers hoe het leven in het dorp eraan toe ging in de 19e eeuw: een deel van de oude kern van het wierdedorp Warffum is daartoe ingericht als sfeervol museum. De geschiedenis van de visserij is te beleven in het visserijmuseum in Zoutkamp, waar naast de schepen, motoren en materialen ook het verdriet te zien is van de opheffing van de vissershaven in Zoutkamp door de afsluiting van de Lauwerszee. 

Compleet beeld 

,,Kortom, wie echt de kern van Groningen en de Groningers wil begrijpen, hun karakter dat is gevormd door het land dat ze in 3000 jaar tijd opbouwden in samenhang met de invloed van de Waddenzee, krijgt het beeld compleet door ons allemaal te bezoeken”, aldus Spaltman.