't Olde Heem-bewoner Zuidema geniet van een boek.
't Olde Heem-bewoner Zuidema geniet van een boek.

Zucht van verlichting in ‘t Olde Heem

Algemeen

KLOOSTERBUREN - Na meer dan een jaar beperkingen, lockdowns en een avondklok lijken er voor de bewoners van ’t Olde Heem in Kloosterburen betere tijden aan te komen.

Het woon- en zorgcomplex is onderdeel van Coöperatie Klooster&Buren, een burgerinitiatief van inwoners van de dorpen Hornhuizen, Kleine Huisjes, Kloosterburen, Kruisweg en Molenrij. De dorpelingen kochten in 2016 samen het pand om het te behouden voor het gebied. De coöperatie verhuurt appartementen aan zowel jongeren als ouderen. Sommigen van hen huren beschermd, met (langdurige) zorg en/of begeleiding, anderen wonen volledig zelfstandig. De jongste bewoner van 12 woont er met zijn moeder, de oudste bewoner is 97 en woont er al meer dan 20 jaar.

Werd er voor corona van alles georganiseerd, het afgelopen jaar was behoorlijk stil in ‘t Olde Heem. Maar de bewoners zaten niet bij de pakken neer. Men haalde gewoon plezier uit de kleine alledaagse dingen. Een praatje op afstand in het winkeltje of bij de visboer, genieten van de aanblik van de spelende kindertjes van de kinderopvang, muzikale activiteiten in de binnentuin of zichzelf verliezen in een mooi boek uit de huisbibliotheek. Dit alles gaf toch nog wat kleur aan de saaie en daardoor vaak lange dagen.

Voor de mensen van de dagbesteding waren de beperkingen een enorme domper. Voor corona gingen ze met veel enthousiasme naar hun werk  in het atelier of de werkplaats van werk- en dagbestedingsproject Mien Toentje en bij bedrijven in Kloosterburen en omliggende dorpen. Gedurende de lockdown zijn de werkzaamheden buitenshuis tot hun grote teleurstelling echter opgeschort. Maar maandag kon er opgelucht adem gehaald worden. Om 14.30 uur was iedereen van de dagbesteding gevaccineerd. De blijdschap was groot, want dit betekent dat de activiteiten waarschijnlijk zeer binnenkort weer opgestart kunnen worden. En als straks ook alle medewerkers en andere bewoners geprikt zijn, mogen de deuren hopelijk weer wagenwijd open voor leuke activiteiten en bezoek van buiten.