Het gemeentehuis in Leens.
Het gemeentehuis in Leens.

Besluit over nieuw gemeentehuis Het Hogeland na de verkiezingen

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Of er in Het Hogeland toch een compleet nieuw gemeentehuis wordt gebouwd, zal pas volgend jaar duidelijk worden. Besluitvorming is uitgesteld.

Het Hogeland beschikt nu over vier gemeentehuizen in Bedum, Winsum, Uithuizen en Leens. Dat werd bij de start van de gemeente nog als werkzaam gezien. Een nieuw gemeentehuis op een centrale plek in Het Hogeland werd niet nodig gedacht. Begin dit jaar hing de vlag er plots heel anders bij. Op basis van een memo van het Hogelandster college meldde deze krant dat er nu wel serieus gedacht wordt aan een compleet nieuw gemeentehuis. Berichtgeving van deze krant leidde tot veel verbaasde reacties van inwoners via social media. De gemeente zit momenteel immers op zwart zaad en geld voor bijvoorbeeld de realisatie van een multifunctionele accommodatie in Bedum is er niet.

Het zijn juist de bezuinigingen die de gemeente hebben gedwongen nog eens kritisch naar de eigen huisvesting te kijken. Daarvoor liggen nu drie scenario's op tafel, waarvan twee uitgaan van een centrale huisvesting. In het meest vergaande scenario wordt gedacht aan complete nieuwbouw. Voor de zomer zou de gemeenteraad daar een besluit over moeten nemen, maar dat is nu uitgesteld. Het college wil eerst nog met de gemeenteraad in gesprek over de criteria en uitgangspunten voor de huisvestingsscenario's, voordat een en ander verder wordt uitgewerkt. Besluitvorming is uitgesteld naar het tweede kwartaal van 2022. Dat is vlak na de volgend jaar maart te houden gemeenteraadsverkiezingen. Het huidige college en gemeenteraad zullen er hun vingers dus niet meer aan branden.