Weidevogels, zoals de kluut, moeten geholpen worden, vinden de boeren.
Weidevogels, zoals de kluut, moeten geholpen worden, vinden de boeren.

Boeren bieden weidevogels de helpende hand

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Boeren gaan op verschillende manieren proberen de teruggang van het aantal weidevogels te stoppen. Dat is de insteek van LTO Noord.

Het aantal weidevogels neemt de laatste jaren af. Dat komt onder meer door roofdieren. Boeren voelen zich verantwoordelijk voor het weidevogelbeheer en nemen daarom verschillende maatregelen om de weidevogels te beschermen.

,,‘Wij geven om de weidevogels en ons land. Daarom zorgen wij er ook goed voor. Wij hebben hierin een verantwoordelijkheid en doen ook zoveel mogelijk om de weidevogels te beschermen’’, aldus Jan Teade Kooistra, regiobestuurder van LTO Noord.

Een van de dingen die boeren doen is het gebruik van metalen pannen die bij het bemesten met sleepslangen als een helm over de nesten worden geplaatst.  Daarnaast is het gebruikelijk dat de nesten tijdens bewerking van de akkerbouw- of maïspercelen tijdelijk worden verplaatst. Omdat het hierbij van groot belang is te weten waar de nesten liggen, wordt de vogelwachter ingeschakeld. Een hightech benadering hierbij is dat ook steeds vaker drones gebruikt worden om de nesten te vinden. Ook wordt er tijdens het maaien van binnen naar buiten gewerkt om dieren en vogels naar omliggende percelen te drijven. Er zijn ook boeren die het maaien uitstellen, om de nesten veilig te houden. Sommige boeren gaan nog een stap verder en investeren in plasdraspompen en de aanleg van kruidenrijke mengsels om daarmee de omstandigheden voor weidevogels te verbeteren.

De laatste decennia zorgen roofdieren voor een grote vermindering van eieren en vogels. Deze waarneming wordt ondertussen door onderzoek ondersteund.  LTO Noord roept provincies daarom ook op om beleid te maken zodat de vijanden van de vogels actief bestreden kunnen worden.