Afbeelding

Oude kaarten Visserijregister staan nu online

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - 40.000 handgeschreven kaarten uit het nationale Visserijregister zijn de afgelopen twee jaar gedigitaliseerd. Ze zijn online te bekijken op www.zuiderzeecollectie.nl.

Museum Vlaardingen en het Zuiderzeemuseum hebben de handen ineengeslagen voor dit project. Beide musea zijn van mening dat het project het vissersleven van de vorige eeuw weer tot leven brengt. De kaarten met details over vaartuigen, vangstsoorten en bijzonderheden zoals scheepsrampen en inbeslagnames zijn ook voor historisch en economisch wetenschappelijk onderzoek interessant, stelt men.

Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen er steeds meer vissersschepen op de Noordzee. Er werd geruzied over vismethoden, er was sprake van smokkelarij en vernieling van elkaars gerei. In 1882 kwamen de landen rondom de Noordzee overeen dat er visserijnummers op de zeilen en boegen van de schepen aangebracht moesten worden om de schepen te kunnen identificeren. Voor Nederland werden deze nummers vastgelegd in het Centraal Visserijregister. Dit papieren register bleef in gebruik tot computers de registratie overnamen. 

Wat het Visserijregister bijzonder maakt, is dat de data van de kaarten nu gekoppeld kunnen worden aan bijvoorbeeld de kunstcollecties van musea en fotocollecties in archieven. Veel schepen die te zien zijn op de kaarten, zijn ook terug te vinden op schilderijen of foto’s. Door deze data te koppelen komt er meer inhoudelijke kennis beschikbaar over de collecties, waardoor het beeld van de maritieme geschiedenis wordt verbreed. Het register dreigde in de jaren negentig te worden vernietigd. Met dit project blijven de gegevens voor altijd bewaard.