Afbeelding

Slechts twee hengsten gekeurd in Tolbert

Algemeen

TOLBERT - Vanwege de coronamaatregelen zijn er zaterdag maar twee nieuwe hengsten gekeurd tijdende de jaarlijkse keuring van de vereniging Het Groninger Paard.

De hengst Rio, in eigendom van S. Apperlo uit Marknesse, heeft tijdens de keuring een eerste premie behaald en is daarmee voorlopig goedgekeurd voor de dekdienst binnen het Groninger stamboek. Rio zal de komende tijd verdere onderzoeken ondergaan om hopelijk definitief goedgekeurd te worden. De andere gekeurde rubriek B hengst Renze heeft tijdens de keuring een tweede premie behaald. Dat was niet genoeg voor voorlopige goedkeuring voor de dekdienst.

Daarnaast zijn in Tolbert de ingestuurde keuringsopnames van de reeds goedgekeurde stamboekhengsten beoordeeld door de inspecteur en juryleden. Alle hengsten hebben hierbij weer hun deklicentie voor aankomend dekseizoen ontvangen. Het gaat om Meindert, Borre, Boudewijn, Elgar en Maistro Polo.

Er komt steeds meer vraag naar het Groninger paard. Dat komt mede door zijn betrouwbaarheid, nuchterheid en goede gezondheid. Om aan die vraag te kunnen voldoen, zal de vereniging zich inzetten om samen met de hengsten- en merriehouders het Groninger paard als stukje levend erfgoed te behouden en de populatie te vergroten.