De Healthy Ageing Tour doet ook dit jaar Noord-Groningen aan.
De Healthy Ageing Tour doet ook dit jaar Noord-Groningen aan.

Healthy Ageing Tour coronaproof naar Het Hogeland

Sport

NOORD-GRONINGEN - De Healthy Ageing Tour, een wielerwedstrijd voor elitevrouwen, wordt van 10 tot en met 12 maart volledig coronaproof afgewerkt. Op de tweede dag komen de wielrensters naar Noord-Groningen.

Er wordt dan op het grondgebied van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Lauwersmeergebied een tijdrit gereden. De overige twee etappes worden in Drenthe gehouden. Alle wedstrijden vinden op afgesloten omlopen plaats, waar geen publiek toegelaten wordt. De eerste etappe vindt plaats op het TT circuit in Assen.De laatste dag wordt er gekoerst op en rond de VAM-berg bij Wijster.

De uitzondering die in coronatijd voor de Healthy Ageing Tour voor elite-vrouwen gemaakt wordt, komt voort uit het gegeven dat deze wedstrijd het predicaat topsportwedstrijd mag dragen. Het deelnemersveld bestaat alleen uit profrensters. Veel van de deelnemers doen later dit jaar mee aan de Olympische Spelen in Tokio.  De Nederlandse etappekoers is voor hen een belangrijke voorbereidingswedstrijd, ook omdat er dit voorjaar maar weinig tijdritten voor deze categorie worden georganiseerd. Nederland heeft een aantal belangrijke troeven voor de olympische tijdrit in huis.

Er is een streng gezondheidsprotocol opgesteld, waardoor risico’s op verspreiding van het coronavirus tot een absoluut minimum worden beperkt. Er wordt een strikte bubbel gecreëerd. Alle teams verblijven op een vakantiepark waar elk team twee huizen heeft en waar iedereen beschikt over een eigen slaapkamer. Ontbijt en diner verzorgen de teams zelf, waardoor er geen samenkomst van mensen in open ruimte is of wachttijden ontstaan. Vertegenwoordigers van de jury, organisatie en media worden dagelijks getest waardoor de bubbel compleet is.