Afbeelding

TenneT start onderzoek bij Kloosterburen

Algemeen

KLOOSTERBUREN - Netbeheerder TenneT is gestart met bodem- en veldonderzoeken bij de dijk en de kwelder boven de Dijksterweg in Kloosterburen. Dit zijn voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een elektriciteitsverbinding. 

Het gaat hier om de aansluiting van het toekomstig windpark ten noorden van de Waddeneilanden op het landelijk hoogspanningsnet. De aanleg van deze elektriciteitsverbinding levert Nederland vanaf 2027 maar liefst 700 megawatt duurzaam opgewekte stroom op.

Doel van deze onderzoeken is om met de uitkomsten te bepalen welke kabels gebruikt moeten worden, hoe diep ze moeten worden gelegd en waar ze precies gelegd moeten worden. De onderzoeken zijn juist nu gepland om de broedvogels niet te hinderen. 

Om het type kabels te kunnen bepalen meten de onderzoekers de elektrische geleidbaarheid, warmtegeleiding en de draagkracht van de bodem. Dit gebeurt door het nemen van grondmonsters via mechanische boringen. Door de korrelgrootte en de verdeling van de grondsoorten te meten kan TenneT bijvoorbeeld berekenen hoeveel warmte de kabels afgeven. Wat voorkomen moet worden is dat een verkeerde kabel bij droogte bijvoorbeeld kan leiden tot oververhitting van de grond. 

Daarnaast wordt met een sondeerwagen de weerstand van de grond gemeten om het bodemprofiel tot in de diepe ondergrond vast te stellen. Daarmee bepaalt de netbeheerder onder meer hoe diep de kabels komen te liggen.