Afbeelding

Jannes Kadijk: ‘Elfstedentocht, daar gaan alleen Friezen over’

Sport

Op de sloten lag niet meer dan een vliesje ijs en de eenden zwommen nog vrolijk in de Bonkefeart, maar toch riep half Nederland alweer het ‘E-woord’. Tijd voor een gesprek met een ervaringsdeskundige. 

De nu 70-jarige Jannes Kadijk is duidelijk: ,,De Elfstedentocht, daar gaan alleen de Friezen over.’’ En hij kan het weten, want de inwoner van Westernieland draaide 34 jaar mee in het marathonpeloton. Op kunstijs en natuurijs van Siberië tot Oostenrijk en Canada. Hij voltooide tweemaal bij de wedstrijdrijders de Tocht der Tochten.

De gekte sloeg al toe toen de eerste nacht met matige en mogelijk strenge vorst nog moest komen. Fractievoorzitters in de Tweede Kamer riepen om het hardst dat de Elfstedentocht er moest komen. Oud langebaanschaatsers Erben Wennemars en Ben van der Burg maakten het in praatprogramma’s nog bonter. De laatste spande de kroon door op hoge toon en met zijn bekende Haagse Bluf te orakelen dat de wedstrijdtocht gemakkelijk kon worden gehouden. ,,Gewoon alle toegangswegen naar Friesland afsluiten. Alleen de wedstrijdtocht houden en publiek weren”, riep hij bij Op1.

Lees het hele artikel in de Ommelander Courant van vandaag, maandag 15 februari